Vad du får när du köper kattunge 

hos Lantkatten`s

När vi får en kull har vi oftast en liten kö av längtande blivande kattfamiljer som jag kommer höra av mig till först och om någon av dem är intresserade  kan de reservera en kattunge. Skriv gärna till oss för att anmäla ert intresse. Ibland har de på kö redan skaffat en liten kattunge eller så har levnadsförhållandena ändrats under tiden så kön kan snabbt bli kortare.  Det går bra att höra av sig via mail för att anmäla intresse så ställer jag er i tur och ordning och det kan bli din tur att reservera en kattunge fortare än man tror.

När du kommer till oss för att titta på en kattunge som är reserverad för er och kanske ska bli din nya familjemedlem så är det bra att veta lite om vad du kan förvänta dig. Jag vill vara tydlig här, vi vill att ni kommer på besök så att vi kan träffas. För att ett köp ska kunna bli aktuellt.

När vi träffats och eventuellt tycke uppstått så kan du /ni lägga en tingnings avgift/handpenning på 1 500 kr. Kattungen är då tingad för er. Ni får ett kvitto samt ett tingningsavtal. Den återbetalas inte om ni ångrar er eftersom vi har hållit kattungen för er räkning och nekat andra köpare. Om vi av någon anledning bryter tingningsavtalet (tex pga sjukdom/fel hos kattungen) får ni så klart tillbaka pengarna. Tingnings summan är en del av priset, så om kattungen kostar 11 000 och du betalat 1 500 kr i tingningsavgift så återstår 9 500 kr att betala när ni hämtar kattungen. Om  du är återkommande kund så drar vi av 1000 kr., så välkommen tillbaka. Vid köp av två kattungar ur samma kull drar vi av 2000 kr på köpet.

Kattungen är tidigast redo att lämna oss vid fjorton veckors ålder. Alltså leveransklara mellan fjorton - sexton  veckors ålder, lite beroende på individ. Från fem - sex veckors ålder går de att tinga men hör av er tidigare vid intresse, kattungar reserveras fort.

Din kattunge har en stamtavla och är registrerad hos SVERAK(FIFe).

Vi använder SVERAKs tingningsavtal och köpekontrakt.

Kattungen är vaccinerad två gånger(den ska sedan vaccineras igen vid ett års ålder av er och sedan löpande en gång om året).

Kattungen är avmaskad och chipmärkt.

Vi veterinärbesiktigar kattungen inom sju dagar före leverans. Förtydligande kommer här från SVERAKS hemsida: Katten ska vara veterinärbesiktigad innan den byter hem. Det veterinära intyget får enligt SVERAKs regler inte vara äldre än sju dagar och det ska överlämnas till den nya ägaren. Dagen som intyget är utfärdat räknas som dag ett, vilket innebär att om katten är besiktigad en måndag så är intyget giltigt till och med söndag samma vecka.

Skulle det vid denna besiktning hos veterinären visa sig att det finns ett problem med kattungen så får ni tillbaka tingningsavgiften och köpet avbryts om ni så önskar eller så diskuterar vi oss fram till en annan lösning tex nedsatt pris.
 
Det är också viktigt att förstå att en kattunge är en individ med en egen uppsättning gener och allt går inte att förutse. Även om föräldrarna är fritestade och friska kan en katt/kattunge bli sjuk och drabbas av fel. precis som vi människor. Trots de bästa förutsättningarna med friska föräldrar, bra mat, vaccination och veterinärundersökning. Sjukdom kan även uppstå senare i livet både på de friska föräldrarna och en frisk kattunge. Det är ju bla därför man uppföljande ska göra tex HCM screening på avelskatter år efter år, för att kunna upptäcka förändringar. 


Vi kommer skicka med en snuttefilt som luktar hemma för att underlätta anpassningen för kattungen i sitt nya hem. Jag brukar även skicka med en leksak från hemmet och en liten burk sand från vår kattlåda. Stamtavlepärm/bok med namnet på och stamtavlan, vaccinationskort, besiktningsintyg i, samt att det finns plats för försäkringspapper och mycket mer i boken. Möjlighet att ta över försäkringen i if som kattungen har, då slipper kattungen vara oförsäkrad och försäkringen gäller såklart på en gång.  Samt att ni även kommer få med kattungepaket från if, Arkenzoo, Bozita och mush med bla den första maten. Vi använder Bozita och Mush samt SMAAK från Arkenzoo. Vi bjuder även på första årets avgift för meddlemsskap i Brittsällskapet som är en av de två rasklubbarna för Brittisktkorthår/ långhår i Sverige. Kattungen kommer vara registrerad i SVERAKS register vilket kan underlätta om kattungen mot all förmodan skulle smita ut/komma bort från er. Vi kommer även hjälpa er att registrera kattungen på jordbruksverket innan ni lämnar oss med er nya familjemedlem. 

Kattungen är även dolda fel försäkrade i if.

Klotång och borste  är bra att ni  införskaffar även om Britterna har väldigt lättskött päls. Samt tandborste/fingertandputs duk.

Vad vi förväntar oss av dig är att du har åtminstone lite baskunskaper om katter. Att den lilla söta kattungen tex ska ha ett tryggt och varaktigt hem hos er, kanske så länge som 18 år.

När du/ni ska ta hem kattungen så tar ni ju hem en bebis. Hemmiljön behöver säkras. inga giftiga blommor, inga öppna toalettlock(kattungen kan ramla i och drunkna), synliga åtkomliga elsladdar som kattungen kan bita på måste bort. Prova att tejpa upp mot väggen och om det inte hjälper/räcker så kan man stryka på ättika eller citron så låter de bli.
Lämna inte katten med levande ljus. De kan bränna sig eller välta ljuset och det börjar brinna. 

Snören är potentiellt farliga. Lek med snäre ska bara ske under uppsikt, sedan läggas bort till nästa gång. Rensa alltid bort långa snören, även presentsnöre, julgransglitter, sytråd och andra små föremål som små kattungar kan få för sig att äta upp. De är som småbarn och smakar i värsta fall på allt. Snöre kan trassla ihop sig i tarmarna och då behövs i värsta fall operation. Det sitter hyfsat ofta bollar i snöre på kattställningar när man köper dem, det är jättedumt. Ta bort dem, kattungen kan trassla in sig och strypas i dem. Lika så bör man knyta upp tex persiensnören för även i dem kan kattungen fastna och strypas.


Jag fick ett jättebra tips av en annan uppfödare, nämligen att sätta häftmassa under pryddnadssaker och blomkrukor så de inte åker i golvet lika lätt när katten springer av sig.  

Någon behöver vara hemma första tiden/dagarna. VAK (Vård av katt) helt enkelt. 

Det får gärna vara ett liv som innekatt, britter fungerar utmärkt som innekatter med sitt lugna sätt och de är ofta duktiga på att sysselsätta sig själva.


Ibland händer det förstås att det som de sysselsatt sig med inte var något vi tänkt oss. Brytit sig in i garderoben och hårat ner allt där i, rivit ner något från någon hylla osv.

Den kan vara hemma själv på dagarna om du är på jobbet. Men vill i gengäld aktiveras och kelas med på kvällar och helger. Ge katten klösträd och leksaker så att den kan göra de aktiviteter som de annars skulle gjort ute. Tex leksaker som ersätter jakten  och kloställen gärna flera där den kan kloa(slita ner och vässa klorna). Ta ut katten i sele och eller ha en inburad uteplats till katten.
Kom ihåg att katter inte gillar förändring i sitt hem. Som tex nya möbler, det kan vara en bra idé att ha felliway i beredskap om man tex köpt en ny soffa. En del är känsligare än andra för sånt.

Om katten ska vara delvis utekatt och det är förstås bara ett alternativ om man bor lämpligt. Dvs tex inte i en stad eller invid motorväg utan lantligt. Börja med att vänja katten på tomten i sele först. Dels för att katten ska lära sig vart den ska hålla sig/hör hemma och dels för att vänja den vid utevistelse samt minska risken för att katten ska bli rädd för något och springa bort. Kattpromenader innebär att du följer katten och ni utforskar tillsammans. Släpp inte ut katten själv innan den är kastrerad(rekommenderas nu för tiden att göras vid 4-6 månaders ålder). Jag kan tycka att man gott och väl kan vänta med att släppa ut katten själv tills den är i alla fall ett år och då endast efter gradvis invänjning tillsammans med er.


När ni ska hämta hem er kattunge behöver ni en kattkorg/transportbur som kattungen ska sitta i under hemfärden. Lägg gärna in filten som ni får med från oss.
Kattungen ska också vara försäkrad. 

Väl hemma så brukar det vara bra om man låter kattungen få börja i ett rum, kanske sovrummet. Ställ in buren där och öppna luckan, låt kattungen komma ut själv och träng er inte på. Barnen om det finns några får vänta lite, kattungen leker när den är redo. Ha en kattlåda med kattsand i helt nära. Jag brukar skicka med lite sand i en burk från hemlådan som ni kan hälla i och blanda ut i er nya sand. Sitt där och finns till hands en stund, låt den utforska lite i fred medan ni tittar på. Bjud på mat och vatten, vill den ha så tar den låt det annars vara så länge. Det kan hända att sovrummet räcker bra första dagen. Jag brukar ta med filten och kattungen till sängen första natten. Felliway spray kan vara bra att använda för att hjälpa kattungen känna sig väl till mods. Ju tryggare kattungen känner sig desto modigare blir den, låt det ta den tid den behöver.

Håll kattlådan ren, annars finns det risk att katten tycker lådan är äcklig och letar upp ett eget ställe att uträtta sina behov på.

Angående mat så är din kattunge van vid att äta Mush, SMAAK(som båda är färskfoder/rått kött för katt) och Bozita och SMAAK (blötmat) som är bra mat. Svensk och nordiskt foder. Överhuvudtaget så är blötmat att föredra framför torrfoder. Vi använder torrfoder som godis.

Kastrering är något ni kommer behöva göra om inte kattungen ska gå i avel. Vid fyra till sex månaders ålder kan det vara lagom att ringa veterinären och beställa en kastrering. På det viset slipper både ni och katten riskera kiss på fel ställe pga könsmognad, stress och höga jamanden dagar som nätter. 

Kloklippning kan man med fördel passa på att göra när katten är trött och sover/vilar. Sikta på en tass i taget, kanske blir det bara en tass denna gång. Prova nästa tass vid ett senare tillgälle. Var lugna och vänlig men bestämd och trygg. Man kan med fördel prova en godismuta också. 

Det är bra att borsta med jämna mellanrum, inte så mycket för att pälsen behöver det utan för att träna dem att bli hanterade. 

Bad behöver britter generellt inte, men det är ändå bra att göra någon/några gånger om året så att de vänjer sig. Om en situation uppstår där man måste bada dem så blir de inte lika stressade om de är vana vid bad. Ha ett stort badlakan till hands redan från början. Jag brukar fylla upp ljummet vatten i hon i tvättstugan eller handfatet i badrummet när de står där i. Man får vara beredd att hålla emot lite och säg lugnt nej när de vill gå upp. Kela och prata samtidigt som du fyller upp vatten med mjuk stråle/lite vattentryck. Klappa sedan katten med blöt hand. Det kan man låta räcka första gången om man vill. När man provar med katt-schampo måste man skölja mycket noggrant så inget schampo blir kvar. Huvud, nos och öron badas inte. Torka katten med ett stort badlakan, en del torkar med hårtork men det kan vara överkurs att börja med.
Det är bra att träna på att torka ur öron och ögon med en fuktig(inte rinnade blöt) tvättlapp. Torka ut från ögonvrån så att eventuellt ögongrus inte åker in i ögat. Öronen tvättas precis i ingången bara, inte peta med tops tex. Träna tandborstning, jag föredrar en fingerputsduk. Tänk kloklippning, dvs några tänder i taget.